5) Où l’occitan persiste ?

Dans l’accent (l’occitan est une langue plus musicale que le français)

 

 

Le noms de lieu (agglomérations et lieu dit) : Entraygue, Escanecrabe, Graulhet, Castelginest, Montagut(64), Plagnole…

Las Gavachos, Le cap de Barthe, Pesquières, la Tremoulère, Castagnière, les Bories…

 

Les patronymes :

Abadie

Abbaye

Albarede

Plantation de peupliers

Artigue

Terre défrichée

Bascoul

basque

Bernat

Bernard

Bonzom

Descendant des « bons hommes » : cathares

Bousquet

Petit bois

Cassou

De casse : chêne (petit chêne)

Castagnier

châtaigner

Castera

Forme gasconne de château

Combes, Lacombes

vallon

Dupuy, Delpech

Colline, mont

Delrieu

Rapport avec ruisseau

Lafon

La fontaine

Fau

hêtre

Lasserre, Serre

Colline avec crête allongée et dentelée

Marty, Marti, Martin

Ce sont des formes de Martin

Metge

médecin

Ollier

Potier, celui qui fait des pots

Rouquette

Salade, rocher garni de dents

Sonier

Sonneur (de cloche)

Milhau

 

Pujol vient de pujar : monter en oc

 

La cuisine :

Cassoulet ou moungetade, fougasse, milhas, magret, garbura, pascade, farsou, trufade, tripoux

L’aiga bolida o torril a l’alh :

L'Aiga bolida es una recepta tradicionala del país d'òc per tal de recuperar un estat mai sanitós per çò qu'es de la digestion. Aital se ditz popularament L'aiga bolida salva la vida.

 

L'aiga bolida
    Salva la vida,
    Gasta lo cantèl,
    Lava lo budèl,
    Trempa lo pan,
    Res pus non fa.

 

gastar (v. tr.) :

alterar ; degalhar / far perir / deteriorar (R. III, 32) usar ; macar ; nafrar ; corrompre ; poirir ; despensar...

cantèl :

torta entamenada ; tròç de pan copat en angle ;
croston de pan ; tròç de formatge ; broa de valat ; canton d’estòfa ; pèça de fons de tonèl ; escoden ; croquet de pan. Cantèl de formatge. Cantèl de pan. De cantèl : de galís.

 

Des vins :

Bordeaux

Bordèu

Avec ses différents crus

Bergerac

Brageirac

 

Buzet

 

 

Cahors

Càurs

 

Fronton

 

 

Gaillac

Galhac

 

Cte de St Mont

 

 

Jurançon

 

 

Madiran

 

 

Corbière

Corbièra

 

Fitou

Fiton

 

St Chinian

Sanch Inhan

 

Faugère

 

 

Minervois

Menerbés

 

Gigondas

 

 

 

 

Blanquette de Limoux

Blanqueta de Limós

 

Muscat de Frontignan

Muscat de Frontinhan

 

Armagnac

Armanhac

 

 

 

 

Des fromages :

Cantal

Laquiole/Laguiòla

Rocquefort/Ròcafòrt

Cabecou/Cabecon

Revenir au menu général