
|
Dans
l’accent (l’occitan est une langue plus musicale que le français)
|
|
Le
noms de lieu
(agglomérations et lieu dit) : Entraygue, Escanecrabe,
Graulhet, Castelginest, Montagut(64), Plagnole…
Las
Gavachos, Le cap de Barthe, Pesquières, la Tremoulère, Castagnière,
les Bories…
|
|
Les patronymes :
Abadie
|
Abbaye
|
Albarede
|
Plantation de peupliers
|
Artigue
|
Terre défrichée
|
Bascoul
|
basque
|
Bernat
|
Bernard
|
Bonzom
|
Descendant des « bons hommes » : cathares
|
Bousquet
|
Petit bois
|
Cassou
|
De casse : chêne (petit chêne)
|
Castagnier
|
châtaigner
|
Castera
|
Forme gasconne de château
|
Combes, Lacombes
|
vallon
|
Dupuy, Delpech
|
Colline, mont
|
Delrieu
|
Rapport avec ruisseau
|
Lafon
|
La fontaine
|
Fau
|
hêtre
|
Lasserre, Serre
|
Colline avec crête allongée et dentelée
|
Marty, Marti, Martin
|
Ce sont des formes de Martin
|
Metge
|
médecin
|
Ollier
|
Potier, celui qui fait des pots
|
Rouquette
|
Salade, rocher garni de dents
|
Sonier
|
Sonneur (de cloche)
|
Milhau
|
|
Pujol
|
vient
de pujar : monter en oc
|
|
|
La cuisine :
Cassoulet
ou moungetade, fougasse, milhas, magret, garbura, pascade, farsou,
trufade, tripoux
L’aiga
bolida o torril a l’alh :
L'Aiga
bolida es una recepta tradicionala del país d'òc per tal de
recuperar un estat mai sanitós per çò qu'es de la digestion.
Aital se ditz popularament L'aiga bolida salva la vida.
L'aiga
bolida
Salva la vida,
Gasta lo cantèl,
Lava lo budèl,
Trempa lo pan,
Res pus non fa.
|
gastar
(v. tr.) :
alterar
; degalhar / far perir / deteriorar (R. III, 32) usar ; macar
; nafrar ; corrompre ; poirir ; despensar...
cantèl
:
torta entamenada ; tròç
de pan copat en angle ;
croston de pan ; tròç de formatge ; broa de valat ; canton
d’estòfa ; pèça de fons de tonèl ; escoden ; croquet de
pan. Cantèl de formatge. Cantèl de pan. De cantèl : de galís.
|
|
|
Des vins :
Bordeaux
|
Bordèu
|
Avec ses différents
crus
|
Bergerac
|
Brageirac
|
|
Buzet
|
|
|
Cahors
|
Càurs
|
|
Fronton
|
|
|
Gaillac
|
Galhac
|
|
Cte
de St Mont
|
|
|
Jurançon
|
|
|
Madiran
|
|
|
Corbière
|
Corbièra
|
|
Fitou
|
Fiton
|
|
St Chinian
|
Sanch Inhan
|
|
Faugère
|
|
|
Minervois
|
Menerbés
|
|
Gigondas
|
|
|
…
|
|
|
Blanquette
de Limoux
|
Blanqueta
de Limós
|
|
Muscat
de Frontignan
|
Muscat
de Frontinhan
|
|
Armagnac
|
Armanhac
|
|
…
|
|
|
|
|
Des fromages :
Cantal
Laquiole/Laguiòla
Rocquefort/Ròcafòrt
Cabecou/Cabecon
|
Revenir
au menu général |
|
|